camera
Isabel Lauwen
05/21/2021
4 min
0

Gratis stockfoto's

05/21/2021
4 min
0

Goede foto’s en afbeeldingen zijn onmisbaar voor je bedrijfswebsite, blog of webshop. Naast eigen foto's kun je voor je website ook gebruik maken van betaalde of gratis stockfoto's.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden! Het gebruik van (gratis) stockfoto's of andere afbeeldingen maken je site niet alleen visueel aantrekkelijker, maar zijn ook nog eens goed voor de vindbaarheid van je website! Aan elke afbeelding kun je bijvoorbeeld een "alt tag" toevoegen welke wordt gelezen door de zoekmachines.

Maar hoe komt je aan rechtenvrije stockfoto's voor je website? Via Google  kun je natuurlijk talloze foto's en afbeeldingen vinden. Maar mag je deze foto’s zomaar gebruiken? Het antwoord is nee! Op bijna alle foto’s die je online vindt, rust namelijk auteursrecht.

Je kunt voor je website wel gebruik maken van betaalde of gratis stockfoto’s. In dit artikel vind je links naar de beste online beeldbanken waar je rechtenvrije afbeeldingen voor je website of webshop kunt downloaden.

Auteursrecht foto’s

Op de meeste foto’s rust automatisch auteursrecht. Dit betekent dat je de foto niet zomaar zonder toestemming van de fotograaf mag gebruiken voor je website. Doe je dit toch, dan kun je een flinke boete riskeren wanneer de fotograaf of diens vertegenwoordiger een juridische procedure start wegens schending van het auteursrecht! Dit gebeurt vaker dan je denkt, dus neem dit risico niet. Daarnaast moet je als bedrijf natuurlijk ook geen “gestolen” materiaal op je website willen gebruiken.

Auteursrecht geldt echter alleen wanneer de foto een creatief, origineel of onderscheidend is. De enige foto’s die hier in principe niet onder vallen zijn standaard productfoto’s tegen een witte achtergrond. Maak ik een foto van een bloemenvaas tegen een witte achtergrond, dan is dit weinig creatief en kan ik als fotograaf geen beroep doen op mijn auteursrecht. Maak ik deze foto origineler door gebruik te maken van een bepaalde lichtinval, een bijzondere invalshoek of andere elementen, dan kan ik wel weer aanspraak maken op mijn auteursrecht wanneer jij deze foto zonder toestemming gebruikt voor je website of webshop.

Gelukkig kun je online meer dan genoeg foto’s en afbeeldingen vinden die je wel gratis of tegen een kleine vergoeding mag gebruiken! Deze foto’s noemen we stockfoto’s. Online vind je vele websites waar je zowel tegen betaling of gratis stockfoto's kunt downloaden.

Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een foto die niet speciaal voor jou is gemaakt en niet exclusief te gebruiken is. Deze stockfoto’s worden zowel gratis als tegen betaling aangeboden via één van de vele online beeldbanken. Voor welke doeleinden je de stockfoto mag gebruiken (wat voor soort licentie erop rust) staat er altijd duidelijk bij vermeldt. Let op dat je de stockfoto bijvoorbeeld niet bewerkt wanneer dit volgens de licentie niet mag. Of dat je de stockfoto ook in print gebruikt, terwijl je alleen voor online gebruik van de stockfoto hebt betaald. In deze gevallen riskeer je alsnog een boete!

Wanneer gebruik je stockfoto’s?

Foto’s die speciaal voor jou gemaakt zijn, geven je website natuurlijk een heel eigen en unieke uitstraling. Zorg er zeker voor dat er unieke foto’s staan op je website van jezelf, je werknemers, je bedrijfspand, je showroom etc.

Voor de meeste bedrijven is het echter geen doen om voor hun website alleen maar gebruik te maken van unieke foto’s. Het gebruik maken van rechtenvrije afbeeldingen is dan ook de ideale manier om je website, blog of webshop gratis of tegen geringe kosten aansprekender te maken.

Rechtenvrije afbeeldingen downloaden

Gratis stockfoto’s: de top 3 websites

Wil je ook gebruik maken van gratis stockfoto’s? Ik heb hier de beste sites met gratis afbeeldingen voor je verzameld:

Pixabay
Mijn persoonlijke favoriete website voor gratis stockfoto’s. Bij Pixabay vind je altijd wel een passende stockfoto! Zoeken naar de juiste foto's is snel en eenvoudig. De foto’s zijn over het algemeen van hoge kwaliteit!

Stocksnap
Op stocksnap vind je een grote collectie gratis stockfoto’s en er komen er in een rap tempo steeds meer bij. Handige zoekfunctie!

Pexels
Elke dag 100 nieuwe gratis stockfoto's om te downloaden. Gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit over bijna elk onderwerp!

Canva
Wanneer je zelf actief bezig bent met social media, dan ben je ongetwijfeld bekend met Canva. Hiermee maak je snel de mooiste ontwerpen voor je sociale media posts, maar je kunt het ook gebruiken voor websites, brochures en nieuwsbrieven. Ook met het gratis account kun je gebruik maken van duizenden gratis stockfoto's en afbeeldingen.

Meer websites met gratis stockfoto's

Unsplash
Life of pix

Let altijd goed op de licentie van de stockfoto’s! Het kan zijn dat je bijvoorbeeld de naam van de fotograaf dient te vermelden om de stockfoto gratis te kunnen gebruiken!

Betaalde stockfoto’s

Kun je toch de juiste gratis stockfoto’s nog niet vinden? Dan kun je er altijd voor kiezen om betaalde stockfoto’s te gebruiken. Op online beeldbanken zoals Shutterstock, Dreamstime en Fotalia vind je over elk onderwerp geschikte foto’s tegen relatief lage prijzen.

Zelf maak ik meestal gebruik van Depositphoto. Je vindt hier een zeer groot aanbod foto's, video's, vector bestanden en meer tegen zeer scherpe prijzen. Omdat je een vergoeding betaalt voor het gebruik van deze stockfoto’s is het aanbod hier ook groter, en soms van betere kwaliteit, dan op de websites met alleen gratis afbeeldingen. Omdat het aanbod op betaalde sites zo groot is, kost het vinden van een geschikte stockfoto of je social media ook minder tijd.

Ik hoop dat ik je genoeg inspiratie heb gegeven voor het zoeken naar de juiste gratis stockfoto’s voor jouw website of social media kanalen!

Reacties